Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Cotidianul
Anul şi data apariţiei: 22/04/2007
Tematica: imigrantii români (Spania, Franta, Anglia, Germania)
Categoria articolului: reportaje
Autorul articolului: Laura Cernahoschi
Titlul articolului: Spaniolii pun bani ca sa scape de capsunarii romani
Acces online: https://old.cotidianul.ro/spaniolii_pun_bani_ca_sa_scape_de_capsunarii_romani-24987.html



 

Un ONG spaniol construieste locuinte in Romania pentru imigrantii care vor sa se intoarca in tara.

 

Cu toate ca Spania are mare nevoie, in continuare, de forta de munca romaneasca, au aparut deja initiative spaniole pentru a-i ajuta pe imigrantii romani sa se intoarca acasa. Organizatia nonguvernamentala Idea Integra a pregatit un program prin care incearca sa le asigure acestora accesul la o locuinta decenta in Romania, in conditii similare cu cele din Spania. Planul consta in construirea de mici cartiere de locuinte, pe care romanii sa le poata cumpara in rate, cu sprijinul ONG-ului, precum si acordarea de microcredite pentru deschiderea unor afaceri de mica anvergura in regiunile din care provin imigrantii.

 

Case cu cinci camere

 

In prezent, proiectul se afla inca in faza de cercetare.

Idea Integra a organizat o prima intilnire cu 14 organizatii romanesti din Spania, de asemenea cu Institutul Cultural Roman din Madrid, in luna februarie, in care le-a prezentat celor aproximativ 150 de romani participanti conceptul. Proiectul fiind in faza initiala, romanilor li s-au inminat, pentru moment, niste chestionare, pentru a afla in ce zone din Romania ar dori sa revina. "Cautam teren pentru a construi mici cartiere de locuinte. Am gasit deja ceva interesant in apropierea autostrazii Bucuresti-Ploiesti pentru un prim proiect", ne-a declarat vicepresedintele ONG-ului, Antero Chaumel. Idea Integra colaboreaza cu un arhitect si cu un avocat din Romania, pentru a demara proiectele. Arhitectul Elena Benchea a propus ONG-ului sapte planuri pentru case de la doua la cinci camere, de cel mult doua etaje, mansardate: "Este vorba despre case mici, dar cu tot confortul necesar, cu o curte mica", ne-a declarat Elena Benchea.

 

 

Rata de 500 de euro

 

Pretul unei astfel de case este estimat intre 40.000 si 90.000 de euro. Pentru a putea beneficia de creditele necesare cumpararii locuintelor, imigrantii romani trebuie sa faca dovada ca au un venit de cel putin 2.000 de euro pe familie, deoarece rata ar porni de la 500 de euro lunar. De asemenea, trebuie sa aduca dovada faptului ca sint rezidenti in Spania. Nu este nevoie, in schimb, ca imigrantii sa plece sa traiasca in Romania, multi dintre ei dorind sa construiasca pentru familiile lor, ramase acasa. Idea Integra face parte din programul Habitat al ONU si acceseaza fonduri de la Banca Mondiala, precum si fonduri europene, pentru programele sale. "Noi am construit deja case pentru imigrantii din America Latina, avem experienta de zece ani in acea zona. Am construit 2.500 de case in zona Caraibelor si nu am avut plingeri pina acum", ne-a declarat Chaumel. ONG-ul isi propune sa faca apel si la ajutorul autoritatilor locale din Romania, dar asteapta intii raspunsul imigrantilor romani la chestionarele privind locatiile preferate.

Romanii, interesati de proiect

 

Reprezentantii comunitatii romanesti din Spania se declara interesati de initiativa, chiar daca nu toti sint la fel de increzatori in sansele de reusita ale acesteia. Angela Placsintar, presedinte al Asociatiei Emigrantilor Tarilor din Est din Castellon, considera ca nu multi imigranti romani vor dori sa se intoarca acasa datorita acestui ajutor: "Nu as vrea sa vindem visuri oamenilor. Cei care au emigrat au plecat din cauza saraciei si nu au timp nici macar sa completeze chestionarele de la ONG, deoarece muncesc incontinuu", spune Placsintar. In schimb, Adelina Pirvu, presedinte al Asociatiei Romanilor din Mostoles, considera ca "ideea este fezabila, ONG-ul are o experienta de zece ani" si crede ca romanii vor dori sa beneficieze de aceste oferte.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.